Kimmo Pyykkö Galleria Heinossa

Tänään kutsuavajaiset Kimmo Pyykkö näyttelyyn Galleria Heinossa. Kannattaa käydä kurkkaamassa ajalla 5.5.2011 – 29.5.2011.

Kuvanveistäjä Kimmo Pyykön näyttelyssä tulemme näkemään hänen uusia, mutta kuuluisien 1970-luvun esittävien alumiiniveistostensa henkeä esiin tuovia pronssiveistoksia sekä lisäksi tervalepästä tehtyjä veistoksia ja seinäreliefejä.

Pyykön pronssiveistokset ovat asetelmallisia sommitelmia. Niissä esiintyy esineitä ja eläimiä kuten korppeja, haukkoja, pikkulintuja ja perhosia. Hän käyttää paljon valmista materiaalia, olemassa olevia vanhoja tuoleja, sänkyjä, kenkiä, hansikkaita, pensseleitä, soittimia ja laukkuja. Pyykön veistokset ovat maalaustaiteen asetelmien tavoin huolellisesti rakennettuja kokonaisuuksia, symbolisten osiensa summia, joissa osat viittaavat toisiinsa.

Pyykön käyttämiin vanhoihin tavaroihin sisältyy jo itsessään muistoja; niissä on jälkiä ihmisistä. Pyykkö antaa tavaroille uuden hengen. Valaessaan ne pronssiin ja teosten saadessa yhtenäisen patinan ajallinen ikään kuin muuttuu ajattomaksi, aine aineettomaksi ja tässä oleva menneeksi.

Pyykkö käyttää lattiatilaa valtaavissa tai taulumaisissa tervaleppäteoksissaan usein taivuteltua ruosteista rautalankaa, joka toimii värjätyn puun pinnalla kuin piirrosjälki paperilla: maisemallista tilaa luovana viivana tai elämän tarinaa kertovana kirjoituksena.

Tunnelma Pyykön pronssi- ja puuveistoksissa on runollinen, mutta surumielinen. Hän onkin sanonut kiteytetysti taiteestaan, että hän on tummien sävyjen mies ja kiinnostunut elämän käännekohdista. Hänen käännekohtansa liittyvät elämän ennustamattomuuteen ja yllätyksellisyyteen, ajan kulumiseen ja päättymiseen.

Pyykkö on tarinankertoja, ihmisen perustuntojen kuvaaja ja elämän peruskysymysten käsittelijä. Hänen teoksensa ovat kauniita ja vahvasti latautuneita. Niiden välittämä sanoma on yksinkertaistava ja tunteellinen. Välittäessään kaiken katoavaisuuden sanomaa ne korostavat elämän kallisarvoisuutta.

Rauli Heino

Raskaan sarjan kuvanveistäjällä professori Kimmo Pyyköllä (s. 1940) on takanaan pitkä ja vaiheikas ura aina 1960-luvun loppupuolelta lähtien. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa. Hän on Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen ja hänelle on myönnetty pro Finlandia – mitali.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close